Már gyerekként is önkénytelenül szembesültünk azzal, hogy a gomba mennyi előnnyel bír egészségünk szempontjából, vagy éppen mennyire nagy megpróbáltatást vagy veszélyt jelenthetnek a szervezetünk számára a nem ehető gombák – gondoljunk csak Mario és Luigi kalandjaira, akik minden játékban gombákat gyűjthettek, melyek számos különböző hatást gyakoroltak rájuk: volt olyan gomba, amelytől növekedtek vagy extra életet kaptak, de persze volt olyan is, amelyik megbetegítette őket. Végül persze megtanulták – és velük együtt mi is – hogy nem minden gomba ehető, ezért jó alaposan meg kell vizsgálni, amit pedig nem ismerünk, azt érdemes nagy ívben elkerülni.

Hogy ne járjunk úgy, mint Mario és Luigi, és ne kerüljünk bele a gombacsapdába, összegyűjtöttünk néhány közismertebb tévhitet a jó és rossz gombákról, amelyek segíthetnek maximálisan kihasználni ezt a szuperélelmiszert, illetve elkerülni a „rossz gombák” fogyasztása után esetlegesen fellépő kellemetlen mellékhatásokat vagy következményeket.

  1. A csigák nem rágják meg a mérgező gombákat

Az egyes gombafajokban található különböző toxinok más-más mennyiségben vannak jelen, ugyanakkor minden élőlény szervezete másképp reagálhat ezekre az anyagokra. Így lehetséges, hogy a csiga megrágja a mérges gombát vagy akár más állat elfogyasztja, az nem jelenti, hogy az adott gomba emberi fogyasztásra alkalmas. Sok esetben egyes állatok el tudják fogyasztani az ember egészségére nézve legveszélyesebb gombákat is, amilyen például a gyilkos galóca.

Soha ne bízzunk abban, hogy ha egy gomba állatra nézve nem veszélyes, akkor azt ember is megeheti!

2. A mérgező gombák húsa sérülésre elszíneződik

Vannak olyan gombafajok, amelyeknél törés, vágás vagy bármilyen sérülés hatására az érintett felület elszíneződik, de vannak olyan gombafajok is, amelyeknél ez nem fordul elő. Továbbá, ez egyáltalán nem csak a mérgező gombák esetében áll fenn, hiszen számos ehető gomba elszíneződhet, míg vannak olyan mérgező gombák, amelyen nem lép fel változás sérülés következtében.

Példának okáért, az ehető csiperkegombák húsa lassan elvörösödik, míg a mérgező, kellemetlen ízű, karbolszagú csiperke húsa sárgul. A csiperkefajok esetén a sárgulás csak akkor veszélyes, ha kellemetlen, vegyszerhez hasonló szaggal párosul, hiszen az erdőszéli csiperke is megsárgul, de kellemes illata van és kiváló ehető gomba. Ezzel ellentétben a gyilkos galóca húsa minden körülmény között fehér marad.

3. Főzés hatására elbomlik a méreganyag

Számos olyan ehető gombafaj létezik, amely nyersen ugyan mérgező, de alapos sütés vagy főzés következtében fogyasztható. Azonban sok méreganyag ellenáll a hőkezelésnek, ezért az egyes mérgező gombák még alapos főzés után sem ehetőek.

Nem ajánlott a főzővíz többszöri cseréjével próbálkozni a gomba méregtelenítésével, mivel még így is okozhat mérgezést, hiszen gombánként eltérő lehet a toxintípus és -tartalom.

4. A kellemes illatú és ízű gombák mind ehetőek, míg a kellemetlen szagú, csípős gombák mind mérgezőek

Gombaszedéskor a gomba szagára hagyatkozni nem biztonságos, ugyanis bizonyos gombáknak valóban annyira kellemetlen a szaga, hogy eszünkbe nem jutna elfogyasztani őket. Ilyen például a karbolszagú csiperke, ami egyben kellemetlen szagú és mérgező is. Vannak azonban teljesen semleges szagú vagy szagtalan gombák is, ez viszont nem jelenti azt, hogy ők nem lehetnek mérgezőek.

Azt mondják, hogy a légyölő galócának kellemes, de csípős íze van, de azért nem érdemes kísérletezgetni vele. Ugyanakkor nem minden csípős ízű gomba mérgező. A susulykafajoknak gyakran kellemes gyümölcsös illatuk van, mégis mérgezőek.

5. A pöttyös gombák a legmérgezőbbek

Talán a legjobban ismert mérgező gomba a légyölő galóca, amelyet rajzfilmektől fotókig mindenki felismerne piros vagy barna alapon fehér pöttyös kalapjáról, viszont nem ő a legmérgezőbb. A gyilkos galóca például nem egy pöttyös gomba, mégis az eddigi tapasztalatok szerint sokkal veszélyesebb.

6. A mérges gombától elfeketedik az ezüstkanál

Az ezüst felületén fellépő elszíneződésnek nincs köze ahhoz, hogy egy gomba mérgező-e vagy sem, ehelyett egy egyszerű kémiai reakcióról van szó: a fém felületén vékony szulfidréteg képződik, s ez okozza a fekete színt. Ez azonban nemcsak gombák esetében fordulhat elő, hanem bármilyen romlott étel okozhatja, hiszen akkor jelennek meg nagyobb mennyiségű szulfidionok az ételben. Ezért a friss, de mérgező gomba nem fogja elszínezni a kanalat, míg az ehető gombából készült, viszont már megromlott étel igen.

Reméljük, hogy ezen tévhitek eloszlatásával segítünk a gombakedvelőkön, viszont azoknak, akik gombaszedésre szánják magukat, mindenképp meg kell vizsgáltatni egy gombaszakellenőrrel a szedett gombát elkészítés előtt.

Ha azonban a biztosabb utat választanád, kedvenc szupermarketeid polcain mindig megtalálod az ízletes Boglar Champ gombákat.

Ha nem tudod, hogyan vágj bele a gombás ételek előkészítésébe, olvasd el a gomba előkészítéséről szóló cikkünket itt.