A gomba egy olyan alapanyag, amelyet előszeretettel csempészünk be valamennyi ízletes fogásunkba, mivel annyira kellemes és jellegzetes az íze és állaga. De mit kell tudnunk a gombáról, hogy a legjobbat tudjuk kihozni a kedvenc gombás fogásainkból? Összegyűjtöttünk néhány hasznos tudnivalót, amelyek teljesen megváltoztathatják a rutinunkat, ami a gomba elkészítését illeti, a boltok polcaitól a tálalásig.

Hogyan választunk gombát?

Már az első lépés hihetetlenül fontos, hiszen az ízletes gombás ételek elkészítéséhez minőségi, friss gombára van szükségünk. A csiperke az egyik legelterjedtebb gombafajta, amelyet elkészítünk. Ez az elegáns kis fehér vagy barna gomba azonban becsaphat olykor.

Ha magunk szedjük a gombát, mindenképp csak akkor tegyük, ha teljesen biztosak vagyunk benne, hogy felismerjük és jót szedünk. Ha ez nem így lenne, érdemes kikérni egy szakértő véleményét, hiszen egy apró tévedésnek is lehetnek komoly emésztési gondok a következményei.

Amennyiben kimérős gombát vásárolunk, érdemes minden darabot figyelmesen megvizsgálni, megtapogatni és megszagolni. Ha a gomba felületén furcsa elszíneződést veszünk észre, nyálkás a tapintása vagy éppen túl száraz, esetleg kellemetlen a szaga, nem szabad megvásárolni. Ugyanez a teendő akkor is, ha előre becsomagolt gombát választunk, figyelni kell arra, hogy mikor szedték, csomagolták és meddig tart a szavatossági ideje.

Hogyan tisztítsuk meg elkészítés előtt a gombát?

Nagyon sokan beleesnek abba a tévedésbe, hogy azt hiszik, a gombát áztatni kell ahhoz, hogy kellőképpen megtisztítsuk elkészítés előtt. Azonban ennek pont az ellenkezőjét kell tenni. Ha sokáig vízben áztatjuk, nemcsak megszívja magát vízzel, ami a főzés vagy párolás során rágóssá teszi, hanem még az értékes tápanyagok meg a kellemes, intenzív íz is „kiázik” belőle. Áztatás helyett szűrőre téve, erős vízsugár alatt alaposan át kell mosni, forgatva folyamatosan, hogy minden darabot egyenletesen érje a víz.

A csiperkét sokszor megmosni sem kell, hanem elég egy gombakefével letakarítani a földet és az esetleges szennyeződéseket róla és egy keveset a szárából levágni, illetve meghámozni sem szükséges, hiszen a héja is nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz.

Tippek a gomba felvágásához

Számos gombafajtának – így a csiperkének is – a tönkjét is fogyaszthatjuk, azonban nagyon fontos, hogy azt megfelelően szeleteljük, hiszen, ha nem vágjuk egyenletes méretűre, nehezebben puhul meg, és ennek eredménye lehet az, hogy az ételben keményebb, rágósabb falatokat találunk. Sokan hosszában szelik a gomba tönkjét, hogy megfeleljen méretben a kalapszeletekkel, azonban keresztben felkarikázni sokkal jobb, hisz úgy egyenletesen tud megkészülni.

Tárolási feltételek és ajánlott tárolási időtartam

Bár frissen a legjobb megkészíteni és elfogyasztani a gombát, sokszor előfordul, hogy nem fogy el mind egyszerre. Ilyen esetekben jó, ha van a tarsolyunkban pár tipp arra vonatkozóan, hogy hogyan és meddig érdemes tárolni a gombát, hogy az bármikor is kerül az asztalra, ugyanolyan finom és ízletes legyen.

Elsősorban fontos tudni, hogy a gombát száraz, sötét és hűvös helyen kell tárolni, mint például a pince, kamra vagy esetleg a hűtőszekrény. A csomagolását illetően figyelni kell arra, hogy ne műanyagban tartsuk, hiszen szüksége van arra, hogy szellőzni tudjon. Hűtőszekrényben legfeljebb pár napig szabad tartani a gombát és megmosni csak közvetlenül az elkészítés előtt ajánlott.

Ha hűtőben tároljuk, fontos elkülöníteni más zöldségtől és gyümölcstől, mert könnyen átveheti azoknak illatát vagy szagát és akár hamarabb elkezdhet romolni is.

Fagyasztóban is tárolhatjuk a gombát, így akár egy fél évig is megmarad, azonban annál több ideig nem ajánlott tartani. Ha le szeretnénk fagyasztani, több lehetőségünk is van. Az első opció az, hogy a gombát megtisztítva, mosva és felszeletelve fagyasszuk le, így pedig elegendő meleg vízzel megmosni elkészítés előtt és úgy kellő mértékben kiolvad. Tudni kell azonban, hogy a nyersen lefagyasztott gombának valamivel kevesebb idő kell, amíg elkészül, mint a friss gombának. Nem ajánlott mikrohullámú sütőbe tenni kiolvasztás céljából, mert megváltozhat az íze és gumis állagú lehet, ami természetesen nem lesz kellemes az ételben. Egy másik lehetőség, hogy a kész gombás ételt fagyasszuk le, illetve az előfőzött és pirított gomba fagyasztása is jó ötlet lehet, mert az íze szinte ugyanolyan intenzív és kellemes marad, mintha friss gombát ennénk.

Amennyiben hosszabb ideig szeretnénk tárolni a gombát, de nem feltétlenül akarjuk lefagyasztani, érdemes kipróbálni a szárítást is. Ehhez arra van szükség, hogy a friss gombát megmossuk, megpucoljuk és felszeleteljük, majd akár napon vagy aszalógépben addig szárítsuk, míg hajlításkor eltörik. Ekkor a száraz gombát egy jól lezárható edényben vagy befőttesüvegben tárolhatjuk felhasználásig. A szárított gomba elkészítéséhez áztatni kell a felhasználás előtt, így visszanyeri az eredeti nedvességtartalmát.

Reméljük, hogy segítségedre válnak ezek a tippek és ezután szívesen és bátran kísérletezel újabb gombás ételekkel, hisz a gomba nemcsak finom, de nagyon egészséges, tápanyagokban gazdag és nagyon laktatós élelmiszer, amelynek segítségével olyan fogásokat tudunk készíteni, amelyek a család bármely tagjának ínyére lehetnek.