Mik a szuperélelmiszerek?

Dióhéjban összefoglalva a szuperélelmiszerek lényegét, elmondhatjuk, hogy azokat az élelmiszereket tartjuk általában “szupernek”, amelyekben értékes tápanyagok színes palettáját nagy mennyiségben találjuk meg. Ha szeretnél bővebben olvasni ezekről az élelmiszerekről, illetve azok egészségünkre gyakorolt pozitív hatásáról, olvasd el Superfood kalauzunkat.

Bár a szuperélelmiszerek népszerűsítése és mediatizálása magával hozza azt a tévhitet, hogy csak az egzotikus, külföldi, méregdrága zöldségek, gyümölcsök és más élelmiszerek lehetnek igazán szuperek, érdemes szétnézni a hazai piacon is, sőt, akár saját kertünkben, hisz számos olyan karnyújtásnyira levő hazai élelmiszer is akad, amely kiemelkedő tápanyagtartalommal bír, ezért szuperfoodnak minősül. Előnye annak, hogy hazait választunk, hogy nemcsak a hazai mezőgazdaságot támogatjuk, hanem a környezetet is kíméljük, mivel nem a világ másik sarkából hozott trópusi élelmiszereket fogyasztjuk.

Mindenképp érdemes mélyebben belenézni a szuperfood kategóriába, és feltérképezni, hogy melyek azok a gyümölcsök, gabonafélék, magvak és zöldségek, amelyek tápanyagokban hihetetlenül gazdagok, és kiemelkedően jótékony hatással vannak a szervezetünkre, ugyanakkor egyáltalán nem okoz nagy fejtörést a beszerzésük.

Tekintsünk meg tehát 5 olyan hazai szuperélelmiszert, amelyek nemcsak könnyen beszerezhetőek, hanem nagyon egészégesek is:

  1. Csipkebogyó

A csipkebogyót szuperfoodnak tartjuk, mivel elsősorban nagyon magas a C-vitamin tartalma, mintegy 22-szer magasabb a széleskörben elterjedt goji bogyó C-vitamin tartalmánál. A csipkebogyó az aszkorbinsavon kívül számos más értékes tápanyagot is tartalmaz, mint például pektint, flavonoidokat és A-vitamint. A csipkebogyó kiváló immunerősítő, ezért egész évben érdemes fogyasztani kivonatok, teák formájában, hogy megőrizzük egészségünket.

2. Lenmag

A lenmagot gyakran hasonlítják össze a népszerű chia maggal, és bár a kettőnek viszonylag azonos a rost- és fehérjetartalma, a lenmagban több Omega-zsírsav található. A lenmag ugyanakkor sok más hasznos tápanyag mellett tartalmaz lignánokat is, amelyek a fitoösztrogének közé tartoznak. A lenmag fogyasztásáról tudnunk kell, hogy előbb meg kell őrölni, hogy a tápanyagok pozitív hatását ki tudjuk használni, ugyanis egészben a mag felszívódás nélkül áthalad az emésztőrendszerünkön.

3. Gomba

A gomba talán az egyik legsokoldalúbb szuperélelmiszer, amelyet ismerünk, hiszen amellett, hogy nagyon sok tápanyagot tartalmaz, hihetetlenül sok módja van annak, hogy beiktassuk étrendünkbe akár főételek, köretek, levesek vagy sós sütemények alapanyagaként. A gombát szuperré teszi magas vitamin- és ásványianyag-tartalma, magas víztartalma, alacsony kalóriatartalma, valamint az, hogy kiváló fehérje- és rostforrás.

4. Spenót

Már gyerekkorunk óta mondogatják nekünk, hogy ha sok spenótót eszünk, olyan erősek leszünk, mint a híres Popeye. A spenót valóban nagyon egészséges zöldség, és bár újabban nagy divat lett a spirulina alga is, tudnunk kell, hogy a spenót minden bizonnyal fel tudja venni egzotikus vetélytársával a versenyt, hisz számos vitamint, ásványi anyagot, cinket és folátot tartalmaz.

5. Árpa

Az igen nagy népszerűségnek örvendő quinoa kedvelt köret, igazi szuperélelmiszerként tartják számon, viszont találunk ennél egyszerűbb, mégis ugyanolyan egészséges köretet a hazai élelmiszerpalettán is: az árpa például igen finom opció lehet, sőt, egyes kutatások kimutatták, hogy a gabonák között az árpa tartalmazza a legtöbb nyomelemet. Az árpa továbbá segíthet gyomorrontás esetén, illetve az állati eredetű fehérjék a szervezetből való kipucolására is alkalmas. Az árpát főzés előtt mindig áztatni kell körülbelül 6-8 órán keresztül, hogy biztosan megfőjön.

6. Kékszőlő

A szőlő amellett, hogy finom bor készíthető belőle, nagyon egészséges, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, kedvelt hazai gyümölcs. A szőlő tartalmaz például K-vitamint, káliumot, szelént, vasat, rezet és mangánt is tartalmaz, továbbá a kékszőlő több antioxidánst tartalmaz, mint a fehér, így lényegében egészségesebb is nála. Érdekesség, hogy a vörösszőlő héja rezveratrol nevű polifenoltt is tartalmaz, melynek antioxidáns hatása segít az oxidatív stressz ellen.

Reméljük, hogy ez a néhány új információ segíteni fog akkor, mikor legközelebb a szupermarketek polcai előtt állva vaccilláltok az egzotikus szuperélelmiszerek előtt, és végül hazai mellett döntötök.

Természetesen továbbra is ott várnak majd az ízletes Boglar Champ gombák a polcokon, melyeknek egészségünkre gyakorolt jótékony hatásairól itt írtunk bővebben.