Există nenumărate moduri în care putem prepara ciupercile, deoarece ele sunt un aliment extrem de versatil, care conferă gust și textură aparte mâncărurilor noastre preferate. Putem pregăti ciupercile la abur, le putem găti sau prăji, putem face supă cremă de ciuperci, feluri principale fără carne, dar pot fi și ingredientul principal al unor gustări sănătoase și delicioase.

Ciupercile pot fi pregătite și pe grill, însă trebuie să acordăm atenție câtorva mici detalii pentru ca ele să-și păstreze aroma plăcută și să devină preferatul tuturor la masă.

 

Am adunat câteva sfaturi de urmat când pregătești ciuperci pe grătar, pentru ca și tu să poți beneficia la maxim de avantajele pe care acest superaliment le oferă:

 1. Pregătirea ciupercilor

Înainte să începem să le gătim pe grill, pregătirea potrivită a ciupercilor este foarte importantă, deoarece acest pas influențează în mare măsură felul în care mâncarea va ieși. Nu este necesar să spălăm ciupercile cu apă, ci ajunge să le periem ușor pentru a îndepărta orice murdărie de pe suprafața lor. Dacă nu avem timp să le periem una câte una, putem, totuși, să le spălăm cu puțină apă chiar înainte de a le găti.

Putem tăia picioarele ciupercilor, dacă nu dorim să le consumăm, însă dacă pregătim și picioarele, ajunge să tăiem puțin din capătul uscat al acestora. După curățare, ciupercile pot fi pregătite pentru grătar, în funcție de mărime.

 1. Modul optim de preparare în funcție de mărime

Putem alege cea mai potrivită metodă de preparare în funcție de tipul de ciuperci pe care le pregătim. În acest pas, mărimea ciupercilor este cea mai importantă. În sortimentul Boglar Champ găsești ciuperci champignon albe și brune, ciuperci pleurotus, dar și amestecuri de ciuperci, pentru ca grătarul să fie bogat în arome. Ciupercile mari pot fi pregătite pe grătar întregi, cele de mărime medie se pot pune, întregi sau feliate, pe bețe pentru frigărui, iar cele mai mici se pot prepara în coșuri pentru grill sau folie de aluminiu, pentru a nu cădea în foc printre gratiile grătarului.

 1. Cum asezonăm ciupercile pentru grill?

Există diverse metode prin care ne putem asezona ciupercile. Ele pot fi marinate cu până la o zi în prealabil, dar ajunge și să le ungem sau să le condimentăm pe grill. Gustul lor se intensifică pe măsură ce se gătesc, deoarece apa din ele se evaporă. Fiindcă ciupercile au un conținut ridicat de apă, ele își pot pierde până la 50% din mărime în urma gătirii. E bine să reținem acest lucru, mai ales când alegem metoda de pregătire, deoarece dorim să evităm neplăcerile cauzate de ciupercile căzute în foc.

Chiar dacă marinăm ciupercile în prealabil, nu strică să le ungem sau să le stropim continuu și pe grill cu un sos pe bază de ulei pentru a nu se usca.

 1. Pentru cât timp trebuie să gătim ciupercile pe grătar?

Timpul necesar gătirii pe grill depinde mai ales de mărimea ciupercilor, însă și modul de preparare contează. Ciupercile marinate trebuie gătite pe grill pentru aproximativ 10-15 minute, iar ciupercile condimentate și împachetate în folie de aluminiu pot avea nevoie de chiar și 20-25 de minute până să fie gata.

Dacă ți s-a făcut poftă de grătar, încălzește-l repede, deoarece avem o rețetă pentru tine: recomandarea noastră este această rețetă de ciuperci champignon grill în stil franțuzesc.

 

Rețetă: Ciuperci champignon la grill în stil Provence

Ingrediente:

 • 16 ciuperci champignon medii
 • 2 căței de usturoi
 • 6 linguri de ulei
 • rozmarin proaspăt
 • 1 linguriță cimbrișor măcinat
 • 5 frunze de salvie măcinate
 • 1 frunză de dafin măcinată

Mod de preparare:

Curățăm ciupercile, le tăiem picioarele, după care uscăm pălăriile cu un șervețel de bucătărie.

Punem usturoiul tocat și ierburile în ulei și le amestecăm.

Ungem bine exteriorul și interiorul ciupercilor cu uleiul condimentat, după care le așezăm pe grătarul încălzit cu pălăriile în sus. Le gătim aproximativ 2-3 minute pe ambele părți, după care le putem servi cu garniturile noastre preferate.

Poftă bună!!

Dacă nu ai încă un grill pe care să pregătești această rețetă, accesează pagina noastră de Facebook pentru a participa la noul nostru concurs, unde ai șansa să câștigi un grill PRINCESIZE PRO KAMADO!