Având în vedere cât de versatile sunt ciupercile și cât de bine pot înlocui carnea, este de la sine înțeles că sunt o alegere excelentă pentru Postul Crăciunului. În perioada de post de dinaintea sărbătorilor, ne dăm seama cât de multă carne consumăm de obicei, deoarece atunci stăm pe gânduri, ce meniu fără carne să mai pregătim, de care încă nu s-a plictisit toată familia.

În rețetele noastre, v-am arătat deja de câteva ori că ciupercile pot fi servite dimineața, la prânz și seara, pentru că există atât de multe moduri de a le pregăti. Dar acum ne concentrăm asupra modului în care le putem pune pe masă celor dragi în timpul postului.

Mâncăruri simple cu ciuperci înainte de Crăciun

Deși mulți oameni aleg să renunțe complet la carne în timpul postului, optând în schimb pentru mâncăruri pe bază de legume sau leguminoase pentru a înlocui proteinele pe care le-ar obține altfel din carne, unii oameni simt lipsa texturii cărnii în sine. În acest caz, ciupercile sunt alegerea perfectă, deoarece sunt un substitut perfect pregătite pane, la grătar sau chiar în tocănițe.

De asemenea, putem prepara cu ele salate delicioase, chiftele pentru hamburger sau paste pentru prânz sau cină, sau pot fi adăugate la sandvișurile calde ori la omletă pentru micul dejun în loc de bacon sau șuncă. În acest fel, nu ne plictisim de mâncărurile de post, deoarece nu servim aceleași feluri de mâncare.

Pe lângă faptul că înlocuiesc carnea, ciupercile au și avantajul că, cu câteva ciuperci champignon sau pleurotus, putem pregăti în câteva minute o masă rapidă și ușoară, ceea ce este util și atunci când nu avem mult timp la dispoziție să gătim în timpul marilor pregătiri festive.

O alegere inspirată pentru masa festivă

Mâncărurile cu ciuperci sunt o alegere gustoasă chiar și după post, pe masa festivă. Ciupercile umplute sau brioșele sărate cu ciuperci sunt niște antreuri excelente, dar le putem prepara și ca feluri principale și garnituri.

De asemenea, nici cei care urmează un stil de viață fără carne și în afara postului, nu trebuie să renunțe la mâncărurile tradiționale de Crăciun – putem face sarmalele cu ciuperci!

Mai mult, dacă nu plonjăm imediat într-o mare de mâncăruri grele cu carne după post, putem evita problemele la stomac și vizitele neplăcute la spital în preajma Crăciunului, deoarece, după o perioadă de post, aceste mâncăruri ne pot deranja ușor stomacul.

Sperăm că veți avea parte de un festin de Crăciun cu adevărat special și delicios, bogat în preparate cu ciuperci. În curând vom împărtăși cu voi variante cu ciuperci ale mâncărurilor tradiționale de Crăciun.

Până atunci, încercați rețeta noastră vegană de supă cremă de ciuperci, are un gust divin!