Sarmalele sunt de nelipsit în meniul tradițional de Crăciun, de aceea v-am pregătit o rețetă de sarmale vegetariene, cu ciuperci.

Ingrediente

  • 1-2 verze murate
  • 500 g ciuperci champignon
  • 200 ml orez
  • 1 țelină
  • 2 morcovi
  • 1 ceapă galbenă
  • 150 ml sos de roșii
  • 60 ml ulei
  • 1 legătură de mărar
  • 1 legătură de cimbru
  • foi de dafin, sare, piper

Mod de preparare

Tocăm ceapa mărunt și o călim într-o oală cu ulei.

Morcovii și țelina se dau pe răzătoare mică, după care le punem peste ceapă. Le călim la foc mic, amestecând din când în când.

Curățăm ciupercile, le feliem și le punem în oală, condimentăm după gust. Amestecăm legumele cu ciupercile și le fierbem împreună. După 4-5 minute, luăm oala de pe foc, adăugăm orezul spălat și puțină varză tocată și amestecăm totul.

Luăm foile de varză și le tăiem cotoarele. Tocăm o parte din foi, punem ulei pe fundul vasului (vas roman), deasupra punem varza tăiată, apoi ciupercile feliate și condimentăm.

Punem umplutura răcită în foile de varză, le împachetăm și le așezăm deasupra ciupercilor. Peste sarmale punem din nou ciuperci feliate și varză tocată. Punem deasupra sosul de roșii și câteva fire de cimbru.

Acoperim vasul și îl punem la cuptor pentru aproximativ 2 ore, până când varza și orezul devin moi.

Când sarmalele sunt gata, le putem servi cu mămăligă, smântână, ciuperci și ardei iute.

Poftă bună!