A gomba igen megosztó élelmiszer, hisz sokan vagy nagyon szeretik, vagy egyáltalán nem fogyasztják, illetve sok felnőtt számára is lehet nehezen emészthető, ezért fejtörést okozhat a kisbabás anyukáknak, hogy adhatnak-e a kicsiknek gombát, illetve, hogy mikortól és milyen formában ajánlott beiktatni ezt a tápanyagdús élelmiszert az étrendjükbe.

Első sorban elmondanánk, hogy a gyerekek számára is nagyon előnyös lehet a gombafogyasztás, hisz B-vitaminokat, szelént, káliumot, vasat tartalmazó, magas víztartalmú, szénhidrátokban szegény, antioxidáns hatású igazi szuperélelmiszerről beszélünk. Emellett értékes tápanyagai között immunerősítő hatású összetevőket is tartalmaz, ami fejlődésben levő gyerekek számára különösen fontos.

Tehát, ha a következő részletekre odafigyelünk, nem okoz gondot, ha gombát adunk a gyerekeknek:

10-12 hónapos kortól adhatunk gombát a gyerekeknek

Puha állagának köszönhetően, a gombát már akkor beiktathatjuk a kisgyerekek táplálkozásába, amikor elkezdenek szilárd ételt, élelmiszert enni. Mivel azonban a gomba kicsit nehezebben emészthető élelmiszer, csak 10-12 hónapos kortól ajánlott a gyerekeknek gombás ételt adni, hisz addig az emésztőrendszerük kellőképpen felkészül rá. Ez esetben is figyelni kell arra, hogy csak kis mennyiségű, megkészített (főtt, párolt) gombát fogyaszthatnak, nyerset semmiképp. Ezen kívül figyelni kell első alkalommal a gyerekeket, mert, bár ritka, de felléphet allergiás reakció a gombára.

Pürésítés vagy baba-vezette hozzátáplálás?

A hozzátáplálás nem egy kőbe vésett, előre leszögezett folyamat. A módszerét illetően van a pürésítés, amikor különböző gyümölcs-, zöldség- vagy készételpürét adunk a gyereknek, valamint a BLW (baby-led weaning), avagy a baba-vezette hozzátáplálás, mely során kis, könnyen megragadható darabkákra vágott, könnyen megrágható ételt készítünk, és hagyjuk a babát egyedül enni (természetesen állandó felügyelet alatt).

A gombát mindkét módszerrel beiktathatjuk a baba étrendjébe: készíthetjük könnyen fogyasztható, pürés állagú krémlevesnek, de akár párolva, főzve is, köretként. Ammenyiben nem a pürésítés mellett döntünk, a legjobb döntés falatnyi méretűre vágni a gombát, így a gyerek akár egyedül is megpróbálhatja megenni, és nem áll fenn fulladásveszély.

Fokozatosan iktassuk be a gombát

Kezdetben csak egy gombafajtával (például csiperke) és kis mennyiséggel próbálkozzunk. Amennyiben a gyereknek ízlik, és nem észlelünk allergiára utaló tüneteket vagy hasmenést (ha nem tudja még megemészteni), akkor próbálkozhatunk a mennyiség növelésével, valamint más fajtákkal is.

Ne erőltessük a gombafogyasztást

A gomba, mint már említettük, megosztó élelmiszer. Nagyon sok felnőtt sem szívesen eszi, de akár az is előfordulhat, hogy gyerekként valaki nem szereti a gombát, majd idővel megkedveli. Ezért ne erőltessük, ha a gyereknek az íze, állaga nem tetszik, hanem inkább hagyjunk eltelni egy kis időt, és akkor próbálkozzunk újra, apró lépésekkel.

Reméljük, hogy tippjeink segítettek, és a hozzátáplálás után a kicsik is annyira fogják szeretni ezt a szuperélelmiszert, ahogy mi.