Să ne pregătim responsabil de sărbători

În fiecare perioadă a anului, trebuie să ne străduim să cumpărăm, gătim și mâncăm în așa fel încât să aruncăm cât mai puțină mâncare. Acest lucru e valabil mai ales în perioada sărbătorilor, când bucătarii care gătesc pentru toată familia tind să exagereze, gătind destulă mâncare pentru o miniarmată, pentru ca, mai apoi, bucatele gustoase să ajungă hrană pentru câine sau chiar gunoi.

În perioada dinaintea Crăciunului, să avem grijă să cumpărăm și să consumăm responsabil, fiind atenți la cantități, pentru a nu risipi alimente și mâncăruri. Pentru aceasta, am adunat câteva sfaturi utile, pe care le puteți citi chiar și în nebunia pregătirilor festive:

  1. Mergi la cumpărături cu o listă bine pusă la punct

Plănuiește dinainte ce vei pregăti, respectiv pentru câte persoane și din ce ingrediente, astfel e mai puțin probabil să cumperi în exces.

  1. Fii atent la depozitarea alimentelor

Știm că sunt multe lucruri de care trebuie să avem grijă în perioada sărbătorilor, de aceea trebuie să acordăm atenție tuturor detaliilor: dacă nu depozitezi în mod corect alimentele din start, sau uiți să pui mâncarea la frigider, riști să se strice.

  1. Pune fructele rămase la congelator

Dacă ai cumpărat prea multe fructe, nu lăsa să se strice. Spală-le, taie-le cubulețe și pun-le la congelator într-o cutie sau pungă sigilată. Astfel, le poți folosi pentru smoothie-uri sau poți face înghețată.

  1. Folosește cât mai multe părți ale alimentelor cumpărate

Când cureți legumele, nu arunca coaja! Spală-le bine și apoi fierbe-le pentru a obține o supă pe care o poți folosi pentru alte mâncăruri. Folosește toate părțile alimentelor. De exemplu, dacă faci ciuperci umplute, poți pregăti o tocăniță din picioarele lor tăiate. De asemenea, poți folosi oasele rămase de la carne pentru a face zeamă de carne. Iar dacă ai ierburi rămase, poți pregăti cu ușurință un dip sau chiar pesto.

  1. Compostează

Dacă nu mai poți salva nimic din fructele și legumele cumpărate, în loc să le arunci la gunoi, compostează-le! Astfel, ele ajung înapoi în natură.

Sperăm că, în această perioadă festivă, nu va trebui să arunci nimic din preparatele gustoase. Iar dacă încă nu ai reușit să elaborezi meniul de Crăciun, te invităm să arunci o privire la rețetele noastre de sărbători. Vă sfătuim să planificați mai mult și să cumpărați mai puțin!