Există foarte multe tipuri de ciuperci, care apar în cele mai variate locuri și sub cele mai diverse forme. Pe blogul nostru, am împărtășit deja multe informații interesante și utile despre cele mai populare ciuperci comestibile, respectiv am scris despre beneficiile consumului de ciuperci, precum și despre modurile în care putem prepara unele dintre ciupercile mai cunoscute din comerț, cum ar fi ciupercile champignon sau pleurotus. Totodată, am împărtășit și informații utile privind miturile despre ciupercile comestibile și cele otrăvitoare, pentru a le da o mână de ajutor persoanelor care doresc să își culeagă propriile ciuperci.

În acest articol, nu ne-am propus să scriem despre consumul de ciuperci, ci am adunat câteva specii cu adevărat uimitoare pe care dorim să vi le arătăm. Unele dintre ele sunt comestibile, însă sunt și câteva otrăvitoare. Câteva dintre aceste ciuperci sunt atât de colorate i uimittoare, încât ne-a surprins faptul că asemenea specii chiar există. La prima vedere, ai zice că se potrivesc într-un desen animat.

 

Iată, așadar, 10 ciuperci deosebite din lumea largă:

  1. Lactarius indigo

Lactarius indigo este o specie comestibilă foarte răspândită, care crește în mod natural în estul Americii de Nord, în estul Asiei și în America Centrală. Apare atât în pădurile de foioase, cât și în cele de conifere. Specimenele proaspete sunt de culoare albastru închis, iar cele mai bătrâne sunt de culoare gri-albăstrui deschis.

  1. Rhodotus palmatus

Rhodotus palmatus este o ciupercă necomestibilă, originară din pădurile de foioase din Eurasia și America de Nord, care trăiește pe trunchiurileputrede ale copacilor. Pălăria sa cauciucată are o culoare care variază de la roz deschis la piersică, cu riduri albe pe suprafață.

  1. Panellus stipticus

Panellus stipticus este o ciupercă necomestibilă, originară din Eurasia, America de Nord și Australia, care trăiește pe trunchiurile putrede ale foioaselor. Varianta americană este bioluminescentă, adică strălucește în întuneric.

  1. Marasmius Haematocephalus

Marasmius haematocephalus este o ciupercă rară, de mărime mică, necomestibilă, cu o pălărie subțire, de culoare roz închis în formă de lampă, care se găsește în principal în America de Nord.

  1. Phallus Indusiatus 

Phallus Indusiatus este o ciupercă comestibilă care se găsește în special în zonele tropicale, cum ar fi Asia de Sud, Africa, America și Australia, unde crește în păduri și grădini, în soluri bogate și în material lemnos putrezit. Ciuperca are o pălărie în formă de clopot cu o „fustă” albă, asemănătoare dantelei.

  1. Laccaria amethystina

Laccaria amethystina este o ciupercă mică, viu colorată, comestibilă, care crește în pădurile de foioase și conifere, în special în America Centrală și de Sud. Deoarece culoarea sa strălucitoare de ametist se estompează odată cu vârsta și în funcție de vreme, devine dificil de identificat, de unde și denumirea populară de „amăgitoare de ametist”.

  1. Amanita caesarea

Amanita caesarea o ciupercă comestibilă, originară din sudul Europei și din Africa de Nord, cu o pălărie portocalie caracteristică. Deși este o ciupercă comestibilă, este strâns înrudită cu ciuperci otrăvitoare precum buretele muștelor, care e o specie psihoactivă, sau cel al viperei.

  1. Hericium Erinaceus 

Hericium Erinaceus este o specie rară de ciupercă parazită, originară din Europa, care apare mai ales pe trunchiurile arborilor foioși mai bătrâni. Această ciupercă de culoare albă este comestibilă.

  1. Morchella conica 

Morchella conica este o specie de ciupercă comestibilă comună, întâlnită în pădurile de foioase și conifere din țara noastră. Pălăria sa cu cavități seamănă cu un fagure, iar culoarea pălăriei este maro deschis și maro închis.

  1. Mycena interrupta

Mycena interrupta este o specie de ciuperci de culoare albastru viu, care se găsește în Australia, Noua Zeelandă, Noua Caledonie și Chile. Nu se recomandă a fi consumat, deoarece multe dintre ciupercile din genul Mycena sunt otrăvitoare.

Dacă ți-am stârnit curiozitatea și vrei să afli mai multe despre ciuperci, îți recomandăm și un film: Fantastic fungi este un documentar plin de informații interesante pe Netflix.