Este cunoscut ca în organismul omului radicalii liberi, prin deteriorarea celulelor, provoacă modificări patologice, înbolnăviri, tumori. Radicalii liberi sunt substanţe active, agresive care se pot produce pe de o parte în cursul metabolismului, însă formarea lor este intensificată în măsură mare de poluarea mediului, de fumat, de alcool. Conform cercetărilor se poate lupta

împoti iva loi îndeosebi cu antioxidanţi. Cei mai cunoscuţi antioxidanţi sunt anumite vitamine şi diferite substanţe de culori vii, care se găsesc de exemplu în fructele roşii. Pe lângă fructele, ciupercile în general sunt foarte bogate în antioxidanţi, astfel, consumând sistematic ciuperci putem face mult pentru organismul nostru. Ciuperca albă, în calitate de ciupercă cultivată în cea mai mare cantitate, în mod expres conţine foarte mulţi antioxidanţi, cu mai mult ca şi oricare dintre legume considerată mult mai sănătoasă.

Un astfel de antioxidant important este seleniul. Soiurile de ciuperci albe cultivate sunt caracterizate de un conţinut de seleniu mare: în 100g de ciuperci albe se găseşte 10 µg seleniu, cu acesta putem asigura 10% din necesaiul de seleniu zilnic al unui adult. Seleniul facilitează protecţia celulei faţă de unele efecte dăunătoare provocate de radicalii liberi, împiedică îmbătrinirea, fortifică sistemul imunitar şi hormonal respectiv are efect pozitiv şi asupra funcţionării inimii. Lipsa cronică de seleniu determină apariţia diferitelor boli grave. La oamenii cu deficienţă de seleniu sunt frecvente diferite îmbolnăviri cardio-vasculare, ateroscleroza, capacitate redusă de rezistenţă faţă de agenţi patogeni dar are rol şi în apariţia diabetului şi a artritei.

Antioxidantul cu numele de ergothioneină în cea mai mare cantitate se găseşte în ciupercile albe. Mai demult se credea că cele mai importante surse aie acestei substanţe sunt ficatul de pui şi germenul de grâu. în ciuperca albă se găseşte eigothioneină în cantitate de patru ori mai mare decât în ficatul de pui şi de douăsprezece 011 mai mare decât m germenul de grau. în ciupercile brune maii cu căciuli deschise, în ciuperca portobello se găseşte în cantitate şi mai mare dar şi shiitake este o sursă însemnată de ergothioneină. Eigothioneină are calităţi puternice de antioxidant, astfel consumul sistematic de ciuperci poate îeduce şansa apariţiei mai multor boli cronice. Această substanţă activă constituie antidotul eficace al diferitelor boli de cancer, este cunoscut şi efectul antivirusal, de scădere a tensiunii arteriale şi de îeglare a nivelului glicemiei. Avantajul însemnat al acestui antioxidant este că nu se descompună nici la fierbere, astfel mâncărurile pregătite din ciuperci sunt tot aşa de valoroase ca şi ciupercile consumate cruzi.

Efectul de antioxidant al ciupercii albe este întărit şi de diferite molecule şi substanţe: tokoferoli, flavonoide, karotinoide.

Comments are closed.