Ciuperca este un aliment foarte sănătos. De ce este aliment sănătos ciuperca albă? Care sunt avantajele consumului acesteia, de ce este bine dacă o consumăm în mod regulat?

Ciuperca albă ar trebui să fie unul dintre cele mai importante elemente ale alimentaţiei zilnice. In baza indexurilor de conţinut, concurează cu multe legume şi fructe consumate frecvent.

O porţie (100 g) de ciupercă albă nu conţine grăsimi (0 g), conţinutul de glucide este redus (3 g), indexul glicemic este mic (GI: 2), continutul caloric este mic (15 Kcal), conţinutul de fibre ridicat (1 g), dar este foarte bogat în microelemente. Iată câteva substanţe de bază care pot fi întâlnite în ciuperca albă: toate vitaminele B, vitamina D, magneziu, acid folic, vitamina C, fier, fosfor, zinc, potasiu, cupru, seleniu, mangan.

Partea pozitivă însemnată a ciupercilor o constituie faptul că sunt foarte bogate în substanţe nutritive şi aproape fără restricţii pot fi incluse în regimul diabeticilor, poate fi un mijloc util în fixarea nivelului glicemiei. Conţinutul caloric redus poate fi avantajos pentru cei care ţin cură de slăbire.

Despre ciuperca albă se poate spune că are conţinut mediocru de macroelemente însă este foarte bogată în potasiu (46-49.000 mg/kg). Conţinutul său de fosfor este deasemenea demn de menţionat, întrun kilogram de ciuperci albe proaspete există aproximativ 10300 mg! Fiindcă aceste două elemente se găsesc în cantităţi mari iar sodiul în cantitate redusă, consumul lor este indicat tuturor vârstelor. Microelementele (fier, zinc, mangan, bor) se găsesc în cantităţi mici în ciupercile albe cultivate, doar şi în compostul de ciuperci aceste elemente se găsesc în cantităţi mici. Dar consumul a 100 g de ciuperci albe acoperă jumătate din consumul de seleniu zilnic al omului.

In ciuperci se găsesc în cantităţi mari următoarele substanţe:
- vitamina B pentru piele sănătoasă,
- fosforul pt. sănătatea dinţilor şi oaselor,
- potasiul pt. menţinerea tensiunii arteriale normale,
- fierul pt. producerea sângelui sănătos,
- seleniul este unul dintre cei mai importanţi antioxidanţi.

Comments are closed.