Ma már különböző ételekhez különböző termesztett gombák állnak a vásárlók rendelkezésére. Természetesen mindegyik más-más célra javasolt, hiszen méretében, ízvilágában eltérőek lehetnek.

A legfontosabb, hogy a megvásárlásra kerülő gomba legyen friss, a felszíne száraz, egységes színű, nedvességtől és barna foltoktól mentes. A friss csiperkegomba kemény, kalapja vakítóan fehér, – vagy ha barna csiperkéről van szó – halványbarna, selymes fényű. Ha a gomba között parányi fekete földdarabokat találunk, attól nem kell megijedni, csak a takaróföld került a gombák közé, ami szedéskor szinte elkerülhetetlen, a takaróföld darabkák egy gyors mosással, vagy óvatos tisztítással eltávolíthatóak.

Ha nem használjuk fel azonnal a gombát, akkor tároljuk hűvös (2-10°C), száraz helyen, lehetőleg papírzacskóban. A papírzacskóban tárolt gomba könnyebben lélegzik, nem párásodik be és tovább megőrzi minőségét. Lehetőleg a vásárlást követően 2-3 napon belül készítsük el, hogy megelőzzük a romlását.

A csiperkegombát hámozni nem szükséges. A tisztítására a legjobb egy száraz konyhai kefe, vagy egy puha törlőrongy. A gomba felszínét folyó vízben gyorsan mossuk meg, távolítsuk el róla az esetleges takaróföld darabokat, majd konyhai papírtörlővel töröljük szárazra. Semmiképp se áztassuk vízbe, mert a gomba felveszi a vizet megpuhul, megbarnul.

Post a Comment

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*