Ismert, hogy az emberi szervezetben a sejtek roncsolásával a szabadgyökök kóros elváltozásokat, megbetegedéseket, daganatokat okoznak. A szabadgyökök aktív, agresszív anyagok, melyek egyrészt az anyagcsere során is keletkeznek, képződésüket azonban a környezetszennyezés, a dohányzás, az alkohol nagymértékben fokozzák. Ellenük a kutatások szerint leginkább antioxidánsokkal lehet harcolni. A legismertebb antioxidánsok bizonyos vitaminok és különböző élénk színű anyagok, melyeket pl. piros gyümölcsökben találunk meg. A gyümölcsökön túl a gombák általánosságban nagyon gazdagok antioxidánsokban, így a gombákat rendszeresen fogyasztva sokat tehetünk a szervezetünkért. A csiperkegomba, mint a legnagyobb mennyiségben termesztett gomba kifejezetten sok antioxidánst tartalmaz, sokkal többet, mint némelyik sokkal egészségesebbnek tartott zöldség.

Az egyik ilyen fontos antioxidáns a gombában a szelén. A termesztett csiperkegomba fajtákat kifejezetten nagy szeléntartalom jellemzi: 100g csiperkegombában 10μg szelén található, ezzel biztosíthatjuk egy átlagos felnőtt napi szelénszükségletének 10%-át. A szelén elősegíti a sejt védelmét a szabad gyökök okozta egyes károsító hatásokkal szemben, hátráltatja az öregedést, erősíti az immunrendszert és a hormonháztartást, illetve a szívműködésre is pozitív hatással van. A krónikus szelénhiány különböző súlyos betegségek kialakulását idézi elő. Gyakoriak a szelénhiányos embereknél a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések, érelmeszesedés, csökkent védekező képesség a kórokozók ellen, de szerepet játszik a cukorbetegség és az ízületi gyulladás kialakulásában is playing slots online for money.

A csiperkegombában legnagyobb mennyiségben az ergothionein nevű antioxidáns fordul elő. Korábban úgy gondolták, hogy ennek az anyagnak a legfontosabb forrása a csirkemáj és a búzacsíra. A csiperkegombában négyszer akkora mennyiségben található ergothionein, mint a csirkemájban és tizenkétszer több, mint a búzacsírában. A nagy, nyílott kalapú barna csiperkében, a portobello gombában még nagyobb mennyiségben található, de a shiitake is jelentős ergothionein forrás. Az ergothionein erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, így a gombák rendszeres fogyasztása csökkentheti több krónikus betegség kialakulásának esélyét. Ez a hatóanyag hatékony ellenszere a különböző rákbetegségeknek, de vírusellenes, vérnyomás csökkentő és vércukorszint szabályzó hatása is ismert. Ennek az antioxidánsnak nagy előnye, hogy főzés hatására sem bomlik, így a gombával készült ételek is legalább annyira értékesek, mint a nyersen fogyasztott gomba.

A csiperkegomba antioxidáns hatását tovább erősítik különböző hasznos molekulák, anyagok: tokoferolok, flavonoidok, karotinoidok.

Comments are closed.