A gomba roppant egészséges élelmiszer. Miért egészséges a csiperkegomba? Milyen előnyei vannak a fogyasztásának, miért jó, ha rendszeresen fogyasztjuk?

A csiperkegomba a mindennapos táplálkozás egyik legfontosabb eleme kellene, hogy legyen. Beltartalmi mutatói alapján számos gyakrabban fogyasztott zöldséggel, gyümölccsel felveszi a versenyt.

Egy adag (100 g) csiperkegomba gyakorlatilag nem tartalmaz zsírt (0 g), szénhidrát tartalma elenyésző (3 g), alacsony a glikémiás indexe (GI:2), alacsony a kalóriatartalma (15 kcal), magas a rosttartalma (1 g), ellenben mikroelemekben igen gazdag. Íme néhány alapvető anyag, ami megtalálható a csiperkében: az összes B vitamin, D, vitamin, magnézium, folsav, C vitamin, vas, foszfor, cink, kálium, réz, szelén, mangán.

A gombák nagy pozitívuma, hogy nagyon dúsak tápanyagokban és a cukorbetegek diétájába szinte korlátlanul beilleszthető, a vércukorszint beállításában hasznos segítség lehet. Fogyókúrázók számára az alacsony energiatartalom lehet előnyös.

A csiperkéről elmondható, hogy makroelem tartalma közepes, ám a kálium jelentős mennyiségben dúsul fel benne (46-49000 mg/kg). Foszfortartalma szintén említésre méltó, egy kilogramm friss csiperkében körülbelül 10300 milligramm fordul elő! Mivel ez a két elem nagy mennyiségben, nátrium viszont csekély mértékben van benne, fogyasztása minden korosztálynak javasolt. A mikroelemek (vas, cink, mangán, bór) a termesztett csiperkében kis mennyiségben fordulnak elő, hiszen a termesztőközegként használt komposztban kis mennyiségben vannak ezek az elemek. Ám 10 dekagramm csiperke elfogyasztása fedezi egy felnőtt ember napi szelén fogyasztásának felét.

A gombákban az alábbi anyagok találhatók nagy mennyiségben:

- B vitamin az egészséges bőrért,
- Foszfor a fogak és a csontok egészségéért,
- Kálium a normális vérnyomás fenntartásáért
- Vas az egészséges vérképzésért
- Szelén, az egyik legfontosabb antioxidáns

Comments are closed.